مقالات آموزشی

چگونگی کار با رزین اپوکسی

چگونگی کار با رزین اپوکسی

رزین‌ها به‌عنوان ماده‌ای قدیمی، سالیان سال است که مورد استفاده قرار می‌گیرند. در قدیم از رزین‌های طبیعی، برای درزگیری قایق، مومیایی کردن اجساد، ساخت و چسباندن ظرف غذا استفاده می‌شده است. اما با پیشرفت بشر، کاربرد رزین اپوکسی رنگ و بوی دیگری گرفت و امروزه در صنعت هوافضا، نجاری و حتی جواهرسازی استفاده می‌شود. کار با رزین اپوکسی نیاز به آموزش داشته و باید قبل از هرچیز، نحوه پخت، سخت کردن و رنگ کردن رزین‌های اپوکسی را بدانید. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.

مراحل پخت و آمادگی برای کار با رزین اپوکسی

مخلوط شدن هاردنر و رزین اپوکسی، شروع یک واکنش شیمیایی است که آن را از حالت مایع به جامد تبدیل می‌کند. وضعیت ژل شدن نیز به حالتی گفته می‌شود که حدفاصل بین حالت مایع و سخت شدن اتفاق می­افتد.
کار با رزین اپوکسی در وهله اول، نیاز به پخت رزین دارد. برای پخت این محصول، نیاز به گذراندن 3 مرحله است.

زمان قابل‌اعمال (حالت مایع)

کار با رزین اپوکسی | حالت مایع

به مدت‌زمانی گفته می‌شود که مخلوط رزین اپوکسی و هاردنر همچنان مایع هستند و ویسکوزیته آن افزایش پیدا نکرده است. در این شرایط، قابلیت اعمال در کار را دارد و به‌راحتی به شکل ظرف و قالب در می‌آید. کلیه فرایندهای اعمال باید در همین بازه زمانی انجام شود تا در انتهای کار، پیوندی پلیمری محکمی به دست آید.

پخت اولیه (حالت ژل)

در این مرحله، مخلوط رزین و هاردنر شروع به سفت شدن می‌کند و قابلیت کار کردن و اعمال در کار را از دست می‌دهد. به دلیل چسبناک شدن، شکل‌دهی به آن، تقریباً غیرممکن خواهد شد. اگر نیاز به لایه دوم باشد و می‌خواهید که دولایه به‌راحتی به یکدیگر بچسبند، باید در همین مرحله اقدام کنید. زیرا هنوز واکنش شیمیایی تمام نشده است.

پخت نهایی (مرحله جامد)

در این حالت مخلوط اپوکسی به صورت جامد در می‌آید و دیگر نمی‌توان به آن شکل داد. در این مرحله، سطح کار با ناخن یا جسم تیزی فرو نمی‌رود و پس از یک هفته، به مقاومت 95 درصدی خواهد رسید. به همین دلیل می‌توان به‌راحتی آن را از کلیه گیره‌ها و فیکسچرها جدا کرد. برای سفت شدن 100 در 100 باید حدود یک هفته دیگر صبر کنید. پس از آن، رزین اپوکسی شما به استحکام لازم رسیده است.

سخت کردن انواع رزین اپوکسی

در مرحله جامد که پخت نهایی رزین اپوکسی انجام می‌گیرد، رزین‌ها شروع به سفت شدن کرده و مقاومت آن‌ها زیاد می‌شود. باید توجه داشته باشید که این‌یک فرایند لحظه‌ای نیست بلکه باید زمان لازم به رزین‌ها داده شود تا خوب خشک‌شده و به شکل جامد درآیند. بروز هرگونه عجله در کار، می‌تواند شکل رزین‌های اپوکسی را تغییر داده و کار با رزین اپوکسی را با مشکل روبرو کند.

رنگ کردن رزین اپوکسی

رنگ کردن رزین یکی از مراحل کار با رزین اپوکسی است. باید توجه داشته باشید که نمی‌توانید از هر رنگی برای آن استفاده کرده و باید از رنگ‌های مجاز و متناسب با رزین استفاده شده، استفاده کنید. زمانی که دو ماده اصلی رزین و هاردنر ترکیب می‌شوند، وقت اضافه کردن رنگ موردنظر شما است. برای این کار می‌توانید از جوهر رنگی شفاف، پیگمنت های شب‌تاب، پیگمنت های شب رنگ یا فلورسنت و پیگمنت و یا رنگ‌های صدفی استفاده کنید.

گرم کردن رزین اپوکسی

گرم کردن رزین اپوکسی در سرعت واکنش و سخت شدن به رزین کمک کند. هرچه دما بالاتر باشد، زمان واکنش کوتاه‌تر می‌شود. گرم کردن در زمان‌هایی کاربرد دارد که سرعت خشک شدن رزین اپوکسی بسیار مهم باشد. برای مثال در کارخانه سنگ‌بری برای بالا بردن میزان تولید، رزین‌های اپوکسی را گرم می‌کنند تا فرایند سخت شدن رزین، کاهش پیدا کند.

انتخاب میزان مناسب از رزین اپوکسی

برای کار با رزین اپوکسی باید به میزان 2 واحد اپوکسی و 1 واحد هاردنر استفاده کرد. رعایت میزان دقیق این دو ماده، درنتیجه نهایی کار شما تأثیر زیادی خواهد داشت. برای مثال در صورت عدم رعایت میزان هاردنر و اپوکسی، قدرت چسبندگی رزین کم خواهد شد، مخلوط شما خشک نمی‌شود، سفیدک خواهد زد، شل می‌شود و حالت آدامسی پیدا می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *